Migrasi Perkomputern Cloud yang Efektif

Oleh Vincent Tang

Penulis adalah Naib Presiden Serantau Epicor Asia

Ekonomi digital adalah hasil daripada Revolusi Perindustrian Keempat (4IR) disebabkan penggunaan teknologi digital yang meluas. Menurut Forum Ekonomi Dunia, 4IR melibatkan gabungan pelbagai teknologi yang semakin menggabungkan domain fizikal, digital dan biologi.

4IR juga membawa perubahan ketara dalam ekonomi, sama seperti revolusi perindustrian sebelumnya. Perubahan yang berlaku pada hari ini sangat pesat dan tidak pernah berlaku sebelum ini. 4IR telah menjejaskan hampir setiap industri di dunia dan telah mengubah cara pengeluaran, pengurusan dan pentadbiran.

Akibatnya, firma Malaysia lebih bergantung pada teknologi digital berbanding sebelum ini sejak wabak itu mendedahkan bahawa pengeluar kekurangan infrastruktur, keselamatan dan reka bentuk rangkaian yang diperlukan untuk menyokong inovasi digital.

Pengkomputeran berasaskan awan menawarkan penyelesaian ideal yang membolehkan pengeluar menjadi tangkas, dan lebih fleksibel. Mereka boleh meningkatkan dengan cepat untuk memenuhi lonjakan permintaan dengan menggunakan pelayan tambahan, storan dan sumber rangkaian dalam awan.

Halangan utama kepada penggunaan perkomputeran cloud ialah kehilangan kawalan. Tetapi, ketika sistem pelayan, storan dan rangkaian di premis menawarkan kawalan, ia juga boleh memakan kos yang tinggi untuk menggunakan individu yang betul untuk mengurusnya. Kekangan belanjawan juga boleh menjadikan anda tidak fleksibel kepada permintaan pasaran.

Itulah sebabnya banyak pengeluar melihat pendekatan pengkomputeran hibrid sebagai masa depan. Ia menawarkan strategi yang wajar kerana ia menyatukan keselamatan dan kawalan pengkomputeran di premis dengan skalabiliti dan ruang untuk inovasi infrastruktur perkomputeran cloud awam. Oleh kerana anda hanya membayar untuk perkhidmatan yang anda gunakan, anda tidak perlu terikat secara kekal dengan sumber yang mungkin tidak diperlukan.

Akibatnya, penganalisis melihat permintaan untuk pengkomputeran hibrid melonjak – pada kadar pertumbuhan tahunan terkompaun yang mengagumkan sebanyak 21%, dengan pasaran global dijangka mencecah AS$172 juta menjelang 2025.

Walaupun terdapat permintaan yang kukuh untuk pengkomputeran hibrid, tiada pelan tindakan tunggal untuk penggunaan. Setiap strategi migrasi awan hibrid perlu disesuaikan dengan keperluan khusus perusahaan anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Bitnami